Welke medicijnen helpen tegen Chlamydia?

Wisselende seksuele contacten kunnen ervoor zorgen dat je een SOA oploopt. Ook al doe je het te allen tijde veilig, bij wisselende seksuele contacten is het verstandig je regelmatig te laten checken op SOA’s. Deze zijn er namelijk in allerlei soorten en maten. Een veel voorkomende SOA in Nederland en wereldwijd is Chlamydia. Wat is dit precies voor SOA, hoe kun je het herkennen en bovenal: welke medicijnen helpen effectief tegen deze SOA?

Wat is Chlamydia?

Chlamydia is een SOA (seksuele overdraagbare aandoening) en is van alle SOA’s in Nederland de meest voorkomende. Jaarlijks raken zo’n 60.000 mensen besmet. Deze infectie komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Het is belangrijk Chlamydia te bestrijden, want als deze infectie niet wordt verholpen, kan dit op lange termijn onvruchtbaarheid met zich meebrengen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Deze bacterie vestigt zich in de geslachtsorganen en de anus. Het is erg besmettelijk en het ontstaat vooral door onveilige seks.

Hoe kun je Chlamydia herkennen?

Je kunt jaren rondlopen met Chlamydia zonder dat je direct klachten hebt. Veel voorkomende klachten bij vrouwen zijn bijvoorbeeld vaginale afscheiding, pijn in de onderbuik, branderig gevoel bij het plassen of extreem veel bloedverlies. In het ergste geval kan het een eileiderontsteking veroorzaken. Als deze niet wordt behandeld, is er kans op onvruchtbaarheid. Je kunt Chlamydia ook herkennen door pijn bij het vrijen. Mannen kunnen de klachten herkennen aan afscheiding uit de penis en de anus, pijn bij het plassen of jeuk. Wordt Chlamydia bij mannen niet behandeld, kan dit een bijbal- of prostaatontsteking veroorzaken.

Laat je testen

Herken je je in bovenstaande klachten? Dan is het altijd raadzaam om een huisarts of GGD-arts te raadplegen. Door middel van een uitstrijkje of een urinetest kan men een heldere diagnose stellen en weet je snel genoeg of je wel of geen Chlamydia hebt. Ook als je geen last hebt van klachten, is het verstandig eens in de zoveel tijd langs te gaan voor een uitstrijkje of urinetest. Zeker aangezien deze infectie niet altijd direct klachten veroorzaakt, maar je deze wel bij je kunt dragen.

Welke medicijnen zijn beschikbaar voor Chlamydia?

Voor het behandelen van de SOA Chlamydia worden er diverse medicijnen gebruikt. De meest voorgeschreven behandelingen zijn Azithromycine en Doxycycline. Macrolide-antibiotica, Tetracycline-antibiotica en Amoxicilline worden ingezet om Chlamydia te bestrijden. Laatstgenoemde wordt veelal gebruikt bij zwangere vrouwen. Dit antibioticum is veiliger dan de eerder twee genoemde medicijnen. De antibiotica zorgen ervoor dat de groei van diverse bactieren worden geremd. De eiwitaanmaak wordt daardoor geremd waardoor een bacterie sterft.

Het is prettig om te weten dat Chlamydia uitstekend behandeld kan worden met goede medicijnen. Maak daarom zo snel mogelijk een afspraak als je last hebt van klachten of als je meerdere malen onveilige seks hebt gehad.